Welkom bij de schaapskudde Epe-Heerde

Wat een mooie zomer hebben we achter de rug! De natuur en vooral de hei heeft zich veel beter hersteld van de kurkdroge zomer van vorig jaar dan werd verwacht en daardoor kon iedereen met volle teugen genieten van een schitterende paarse heidevlakte.

De prachtig bloeiende struikheide was er vermoedelijk mede debet aan dat onze jaarlijkse middagwandelingen met de herder enorm druk bezocht zijn. Heel jammer was dat we twee van de drie geplande vroege-vogelwandeling van dit jaar moesten schrappen op basis van de verwachtingen van de meteorologische deskundigen.

De lang droogstaande vennen zijn inmiddels weer lekker gevuld. De schaapskooi is dat niet; we hebben er weer een dikke laag mest uitgehaald, de vloer ligt minstens een halve meter lager dan in de zomer. Toch een leuke gedachte dat onze schaapskooi nog net zo functioneert als een paar eeuwen geleden: de mest van de schapen wordt verrijkt met stro en zo eens in de twee jaar uitgestrooid over het land.

Vrijwilligers

Ons bestuur is deze maand uitgebreid. Monique Gigengack uit Apeldoorn wilde graag vrijwilligerswerk doen en als enorme liefhebster van schapen viel haar oog op onze kudde. Ze gaat zich vooral bezighouden met vrijwilligerszaken. We willen graag hulp van meer vrijwilligers omdat onze herder zó veel klussen heeft te doen, dat zijn belangrijkste werk – er op uit trekken met de kudde – er soms bij in schiet en er komt alleen maar meer extra werk bij. Monique, die in Zwolle werkt, gaat de inzet van onze hulpen coördineren. Binnenkort veel meer daarover. Eén van haar hobby’s is fotografie en trouwe volgers van onze kudde (vooral facebook) zullen regelmatig foto’s van haar hand te zien krijgen. Ook de mooie foto’s van een ochtendwandeling bij dit artikel zijn door Monique gemaakt.

Ook Dick van Norel uit Heerde is sinds kort bestuurslid van onze stichting. Hij neemt per 1 januari de werkzaamheden over van penningsmeester Bertus Klaassen, die het na 16 jaar bestuurslidmaatschap welletjes vindt. Dick is geboren Heerdenaar, heeft als raadslid en wethouder vele jaren deel uit gemaakt van het gemeentebestuur van Epe en is bij velen ook bekend als directeur van verzorgingshuizen in onder meer Epe en Wapenveld.

Wolf

Natuurlijk was de wolf tijdens de eerste bestuursvergadering met de nieuwkomers deze maand weer onderwerp van gesprek. De roofdieren zullen ons er uiteindelijk wel toe nopen om onze schapen te beveiligen, vooral als de welpen die op de Noord-Veluwe zijn geboren, op eigen benen moeten staan of nog meer wolven uit het oosten onze kant op komen. Stroomdraden, op 20 en 120 cm hoogte en één er tussen, zouden onze schapen voldoende veiligheid moeten kunnen bieden. We hebben het er onder meer over gehad om bij de schaapskooi niet àlle weilanden te beveiligen, maar nacht- en dagweilanden te maken, waardoor bezoekers in het voorjaar zonder risico lammetjes door of over het gaas kunnen aaien. ’s Nachts zouden onze dieren dan veilig binnen stroomdraden kunnen vertoeven. We hebben ons aangemeld bij een pilot van de provinciale gebiedscommissie en wachten vooral op uitsluitsel over de hoogte van de provinciale subsidie, waarover de provincie Gelderland nog steeds geen beslissing heeft genomen. Die bijdrage kan variëren van 50 tot 100%. Om alles te kunnen financieren (het gaat om een aantal kilometers omrastering) hebben we een flinke bijdrage nodig van de overheid. Dat vinden we ook reëel, want de overheid is er per slot van rekening verantwoordelijk voor dat hier dieren lopen die een bloedbad kunnen aanrichten in onze kudde.

Overigens heeft de wolf de eerste schapen in onze omgeving al te grazen genomen. In september zijn er veertien in Emst doodgebeten door een wolf

Midwinterhoorns

De Veluwse Midwienterhoornbloazers hebben hun agenda voor het ‘blaasseizoen’ in december en januari al vastgesteld en laten weten dat ze dit jaar op de eerste zondag van advent, 1 december, niet zoals in voorgaande jaren ’s morgens en ’s middags op de Renderklippen komen blazen, maar alleen ’s middags. Het karakteristieke geluid van hun midwinterhoorns is van 14.00 tot 15.30 uur in de omgeving van de schaapskooi, de uitvalsbasis van de blazers, te horen. Het ‘afblazen’ op Driekoningen, maandag 6 januari, blijft van 14.00 tot 15.30 uur.

    

Actueel: