Niet alleen onze schaapskudde is in onze omgeving een bezoek waard. Er is veel meer te genieten in de buurt van onze schaapskooi. Natuurgebied de Renderklippen ligt in de gemeenten Epe en Heerde, die rijk zijn aan natuurschoon en (cultuur)historie. Op loop- en fietsafstand is veel moois en interessants te zien. We noemen onder meer:

Een wandeling over de heuvels van de Renderklippen, met prachtig uitzicht over de heide en bossen.

De Kleppenberg. Ook een mooie, maar aanzienlijk kortere heuvelrij, die loopt vanaf de ‘Paraplu’ vlakbij het Pluizenmeertje tot de Elburgerweg. Je hebt er prachtig zicht op een ‘uithoek’ van de Renderklippen.

De paddestoel

Als u daar toch bent, kun u meteen een rondje rond het idyllisch gelegen Pluizenmeertje wandelen of fietsen. De oorspronkelijke naam van dit watertje was Vlasmeertje, hetgeen in de loop der jaren door de gemeente is veranderd in Pluizenmeertje, naar aanleiding van het “pluizerige” veengras. Het werd vroeger ook wel gebruikt om de schapen in te wassen. Bij het Pluizenmeertje, waar ook onze kudde wel eens fourageert, is het heerlijk toeven. Als u er vanaf de schaapskooi naartoe loopt, komt u langs het Wollegrasven, een langgerekt ven waarop sommige kinderen vroeger hebben leren schaatsen.

Het Pluizenmeertje.
Het Wollegrasven

Het graf van Buys Ballot midden in de natuur, in het ‘Vrije bosje’, vlakbij het kampeerterrein van Het Geldersch Landschap. Cornelis Sebastiaan Buys Ballot, landheer van De Dellen van 1890 tot 1928, ligt er begraven, omgeven door rhodondendrons en heide. Hij was de zoon van Christophorus Henricus Didericus, de oprichter van het KNMI. Een hond van hem ligt ook in de graftombe. Klik hier voor de exacte locatie.

De eeuwen oude Sprengen in Epe en Heerde, waarvan een deel grenst aan het zuidelijk en oostelijk deel van de Renderklippen. Er lopen wandelpaden langs de kronkelende watertjes, die hier en daar via bruggetjes kunnen worden overgestoken. Er staan op enkele plaatsen bordjes met informatie over de historie. De Sprengen liggen onder meer hier.

De infiltratievijvers van waterleidingbedrijf Vitens op de hoek Dellenweg-Ossenweg-Koekenbergweg in Epe, waar regenwater en water uit beken verderop op de Veluwe wordt opgevangen dat later wordt gewonnen als drinkwater. Een wandelingetje rond de speels gegraven vijvers is een genot en dankzij informatierborden ook leerzaam. De vijvers liggen hier.

De Dellenselaan vinden we één van de mooiste boswegen in de regio. Lopend/fietsend vanaf de Elburgerweg richting Zuidweg komt u onder meer langs de voormalige bootjesvijver, vroeger een attractie van formaat.

De Dellenselaan eindigt/begint bij het Erf van Daendels aan de Nieuwe Zuidweg. Genoemd naar de Hattemse patriottengeneraal Herman Willem Daendels, die in 1803 een groot stuk van de natuur op dit deel van de Veluwe in handen kreeg en begon met het fokken van schapen en ontginnen van de heide. Er staat sinds 2011 een schaapskooi van het Geldersch Landschap waar wij ook wel eens gebruik van maken en er lopen prachtige wandelroutes vanaf deze plek, waar ook een aantal (picknick)bankjes staan. U vindt het terrein hier.

Restantjes van o.a. de Elisabeth’s en Martha’s hoeve aan de Dellenweg in Epe, waar o.a. Buys Ballot heeft gewoond. Het ademt historie en er lopen enkele prachtige wandelpaden, onder meer over een heuvel waarop een uitkijktoren heeft gestaan. Bijzonderheden staan op[ een informatiebord ter plekke. Bijzonderheden staan ook in dit verhaal. U vindt het gebied vlakbij enkele weilanden waarin onze kudde regelmatig bivakkeert, op deze plek.

Het hertenkamp aan de Dellenweg in Epe, waarachter een parkeerplaats ligt waar een wandeling naar de schaapskooi start. Er lopen damherten en geiten en er is een verblijf voor gevogelte. Er tegenover ligt een infiltratievijver die vroeger een populaire zwemvijver voor de bevolking van Epe was. Het hertenkamp is hier te vinden.

De Haelberg met een uitkijktoren in Epe (bereikbaar vanaf de parkeerplaats bij pannenkoekenrestaurant De Ossenstal aan de Ossenweg in Epe. Vroeger kon je bij helder weer de contouren van Apeldoorn, Deventer en Zwolle zien, nu kijk je er uit over een mooi glooiend heidegebied waar veel wild zit. De Haelberg staat hier.

Andere leuke uitjes zijn naar de gezellige, winkelrijke centra van Epe en Heerde, die allebei een gezellig horecaplein, goed bekend staande restaurants en een heel divers winkelbestand hebben, de recreatieplas Heerderstrand (wandel meteen even door naar het mooie, glooiende heidegebied de Ossenberg), of wandel vanaf uitspanning De Schaapskooi (Elburgerweg 32) het Horsthoekerpad, een prachtig, 15 kilometer lang Klompenpad.

Kortom, genoeg te zien in onze omgeving!