We kunnen niet zonder al die bedrijven, verenigingen en individuen die ons jaarlijks of incidenteel financieel een handje helpen. We krijgen subsidie van de overheden die in principe voor een sluitende exploitatie zorgen, maar de vele kosten die we daarnaast maken, worden daardoor niet gedekt. Zo hebben we afgelopen jaren een klein vermogen moeten uitgeven aan maatregelen om onze schapen te beveiligen tegen wolven. We verdienen zelf geld met o.a. adopties van lammeren en schapen, middag- en ochtendwandelingen en de verkoop van schapen en wol, maar hebben aan de inkomsten daaruit niet voldoende. Daarom zijn we heel dankbaar voor de steun van de volgende financiers die ons afgelopen jaar hebben verblijd met een gift.

Een typisch Nederlandse traditie is dat er bij een geboorte op beschuit met muisjes wordt getrakteerd. Dat doen wij ook, in de lammertijd, tijdens kraamvisites en Lammetjesdag. En elk jaar is één mailtje met bij wijze van spreken de tekst ‘Het is weer zo ver’ voldoende voor Bolletje om een enorme partij beschuiten beschikbaar te stellen. De basis voor het bedrijf werd al in 1867 gelegd in Almelo en in 1975 nam het Van Ark’s bakkerijen. En daar aan de Zwolseweg in ‘ons eigen’ Heerde mogen we de dozen met rollen van 13 beschuiten per stuk altijd afhalen.

Een bijzonder initiatief heeft Dalli De Klok BV enkele jaren geleden genomen. De in Heerde als zeepfabriek bekend staande onderneming besloot een ‘bedrijfsleidersprijs’ in te stellen voor afdelingen die met wijzigingen komen die de organisatie in het algemeen en de werkplek in het bijzonder verbeteren. De prijs is een fors geldbedrag dat de winnende drie afdelingen beschikbaar mogen stellen aan een goed doel. En laten wij nou al verschillende keren in de prijzen gevallen te zijn dankzij een groepje inventieve personeelsleden die onze kudde een warm hart toedragen!

Een forse subsidie ontvingen we dit jaar van het Dinamo Fonds, dat zich sterk maakt voor het behoud van onze leefomgeving. We kregen de gift omdat onze schaapskudde ‘een waardevolle bijdrage aan de instandhouding van inheemse schapenrassen, actief natuurbeheer en de instandhouding van het cultuurlandschap en de biodiversiteit in Nederland’ levert. We mogen het geld gebruiken voor ‘de gemaakte externe kosten voor het welzijn van uw schaapskudde waaronder dierenartskosten/medicijnen, voer, wolfwerende materialen etc.’

Al jarenlang is Eye-T webdesign een van onze sponsors. Stilzwijgend, op de achtergrond, maar onmisbaar, vooral ook omdat de man achter dit bedrijf, Cor Houtjes, altijd onmiddellijk voor ons klaar staat als we wensen en/of problemen hebben. Deze website is door onze stichting ontworpen, maar zonder Eye-T webdesign uit Heerde zou het er nooit van gekomen zijn.

Tijdens de jaarlijkse Lammetjesdag op de derde zaterdag van maart hebben we altijd een heel leger vrijwilligers op de been die alles in goede banen leiden en de meest uiteenlopende hand- en spandiensten verlenen. Hard werken maakt hongerig en dorstig en om die te stillen, hoeven we geen geld uit te geven, want Jumbo Brinkman in Heerde is altijd zo vrijgevig om lekkers en voedzaams voor de inwendige mens te zorgen.

De Koninklijke Van der Most ontwerpt en drukt elk jaar de prachtige kaarten die mensen krijgen die – voor 20 euro – een lammetje hebben geadopteerd. Ook heeft de Koninklijke een fikse stapel kaarten geleverd voor mensen die een schaap adopteren. Het Heerder bedrijf, gevestigd aan de Europaweg 9, doet veel meer dan alleen drukken en geeft ook op andere manieren blijk van zijn maatschappelijke betrokkenheid. Kijk maar eens op de website.

Een van de grootste sponsors van Heerde en omgeving is Oranjevereniging Maxima uit Wapenveld. Ze organiseert jaarlijks een ‘goede-doelenfeest’ en geeft de netto opbrengst daarvan weg. Eind vorig jaar viel de opbrengst de organisatoren, mede in verband met corona, een beetje tegen. Maar goeiemorgen, het was wel 5000 euro (!) die de vereniging kon uitdelen. Tien organisaties uit de gemeente Heerde, waaronder onze schaapskudde, mochten meedelen in de feestvreugde.

Gerrit Tenkink en Ingrid Marissink van Bed and breakfast Kupershof verkopen elk jaar vanaf 6 december (en principieel geen dag eerder) kerstbomen bij hun woning aan de Kuiperweg in Epe. Gewoon, voor de lol. Wie over het noordelijk deel van de rondweg in Epe rijdt, kan het niet ontgaan; elk jaar wijzen de verkopers met een opvallend bord met een ludieke tekst – een kwinkslag naar een actualiteit – voorbijgangers op hun bomen. En die weten dat te waarderen, want er is elk jaar een ware stormloop op. Misschien speelt daarbij ook wel een rol dat Tenkink en zijn familie elk jaar een flink bedrag overmaken aan een goed doel en de laatste keer waren wij dat.

‘Samen wordt een lange weg veel korter’ is het motto van Toer Club Heerde. De fietsclub organiseert jaarlijks een veldtoertocht die onder meer over de Renderklippen en door onze schaapskooi leidt. De vereniging doneert per deelnemer een euro aan onze schaapskudde en dat leverde ons in een reeks van jaren al een waar vermogen op, waardoor onze lange weg naar een sluitende begroting een stuk korter is..

Wilma Snel, bekend van Wilma’s Wol, is een bekende verschijning bij onze kudde. Bij vrijwel alle activiteiten laat ze met haar spinnewiel zien wat er van onze wol gemaakt kan worden en verkoopt ze haar zelfgemaakte producten. In de zomermaanden zit ze eens per week bij onze kooi te spinnen en altijd vertelt ze belangstellenden een enthousiast verhaal. Visit Heerde verkoopt bij het Toeristisch Informatie Punt haar wollige schaapjesfiguren. Dit jaar leegde ze haar kassa en maakte ze een prachtig bedrag over aan onze kudde.

Een zeer mooie gift namen we op de valreep van 2022 met gemengde gevoelens in ontvangst. Het geld was immers van de Heerder Organisatie van Evenementen Stichting (HOES), die zichzelf heeft moeten opheffen omdat ze door de vergevorderde leeftijd van de bestuursleden en vrijwilligers bang was niet meer de kwaliteit te kunnen leveren die velen van hen gewend zijn. HOES organiseerde bijna twintig jaar de Boerderijen Fietstocht Heerde en begeleidde verschillende andere evenementen als verkeersbegeleiders, waaronder vele jaren onze traditionele Lammetjesdag. Een groep hartstikke fijne mensen, die we om verschillende redenen zeker zullen missen. Met het geld waren we natuurlijk wel heel blij; dat zullen we overeenkomstig de wens van HOES besteden aan Lammetjesdag(en).