De Stichting Schaapskudde Epe-Heerde heeft drie herders en drie honden in dienst. We stellen ze even (nader) voor.

Teun Niesing

In 1996 trad Lammert Niesing in vaste dienst. Hij was de opvolger van zijn vader Teun, die vanaf 1965 de kudde onder zijn hoede had gehad. Hij kon onverwachts wat eerder dan hij had verwacht van zijn welverdiende pensioen genieten. Zoon Lammert besloot van ampele overweging ‘ja’ te zeggen op de vraag van zijn vader of hij er voor voelde om zijn werk voort te zetten. Hij wist precies wat het inhield, want hij was dikwijls door zijn vader meegenomen naar de kudde en thuis werd er natuurlijk ook vaak over gepraat. Zijn markante, populaire vader kreeg daarmee de voor de stichting gedroomde opvolger. Lammert is onze fulltime herder.

Lammert Niesing

In juli 2012 werden Fred Mekelenkamp en Bastiaan Niesing zijn vaste vervangers. Zij vervangen Lammert tijdens diens vrije dagen en vakanties en als hij er door andere werkzaamheden voor de stichting niet met de kudde op uit kon. Fred werkte voor de gemeente Epe in de buitendienst en had onder meer het hertenkamp aan de Dellenweg onder zijn hoede. Hij had door zijn werk regelmatig te maken met de kudde en wist dus van de hoed en de rand. Het ambacht van schaapherder was Bastiaan op dezelfde manier als bij zijn vader Lammert met de paplepel ingegoten. Hij was als peutertje al dol op schapen. Het zou zo maar kunnen dat als Lammert met pensioen gaat, de derde generatie Niesing als vaste herder in dienst treedt van de stichting.

Bastiaan Niesing
Fred Mekelenkamp

Het trio geniet de onmisbare assistentie van drie honden, Lad (van 16 april 2015), Tim (geboren op 7 januari 2016) en Daisy (van 4 oktober 2018), de ‘stuurlui’ van de kudde. Lad is niet alleen de oudste maar ook de eigenzinnigste van het stel. Hij is geboren in Ierland en een echte stuiterbal die soms lastig te ‘besturen’ is. Toen hij jong was, gaf dat wel eens problemen, maar inmiddels weet hij precies wat er van hem verwacht wordt en heeft hij nauwelijks commando’s nodig om te weten wat zijn taak is. Als u drie honden bij de kudde ziet van wie er twee er bovenop zitten en één op afstand loopt, is de hond-op-afstand de onvermoeibare Lad. Tim is een kleine macho, stikjaloers en soms bloedfanatiek in zijn werk. Hij heeft veel overwicht op de schapen en luistert perfect, zijn enige nadeel is dat hij wat blessuregevoelig is. Daisy is de jongste en het enige teefje van het trio. Een fanatiek beestje dat het uitstekend doet, als het nodig is flink kan uithalen naar de volwassen schapen, maar ook heel lief kan zijn voor lammetjes.

Lad
Tim
Daisy