Onze in 1956 gebouwde schaapskooi ligt op het 223 hectare grote heidegebied Renderklippen, dat eigendom is van de gemeenten Epe en Heerde en is omgeven door bossen. Prettig voor vooral oudere bezoekers die met de auto komen is dat ze over een verharde weg tot pakweg 100 meter van de kooi kunnen komen.
We hebben een gescheperde kudde, wat betekent dat ze op vrijwel alle werkdagen de hei op en/of de bossen in is. Aan het eind van de dag komen de schapen meestal terug. Hoe laat, staat op een informatiebordje op de hooischuur. Het grootste deel van het jaar verblijven onze dieren ’s avonds en ’s nachts in een van de weilanden bij de kooi. Ze blijven ’s nachts ook wel eens in een van de weilanden elders die ze ook moeten begrazen. In de lammertijd, pakweg van medio januari tot begin maart, blijft de hele kudde (dicht) bij de kooi. De pasgeboren lammetjes vertoeven de eerste dagen in de schaapskooi. Als er veel zijn, verhuizen de oudere lammeren naar een afgezet deel van de hooischuur, waar ze overdag een vrije uitloop naar buiten hebben. Een van de hoogtepunten van het voorjaar is als de herder er voor het eerst met de gehele kudde – als het goed is 140 schapen en ongeveer evenveel lammeren – op uit trekt. Afhankelijk van het weer gebeurt dat meestal in de tweede helft van maart.
Ook als de kudde op pad is zijn er dieren bij de schaapskooi. In één van de weilanden wonen dwerggeiten, die daar een eigen onderkomen hebben. Ze hebben de voor bezoekers leuke eigenschap dat ze nieuwsgierig zijn en op mensen af komen. Ze mogen overigens net als de schapen niet gevoerd worden. En: pas op voor het stroomdraad rond het weiland, waarmee we proberen te voorkomen dat onze geiten ten prooi vallen aan wolven.
Naast de schaapskooi, hooischuur en het honden- en geitenverblijf staat er een informatiecentrum, met wetenswaardigheden over de schaapskudde en de omgeving en onder meer ook een door Heerdenaar Dick Snel op schaal nagebouwde schaapskooi. (Hier meer daarover) In dat gebouw zit ook het (niet voor iedereen toegankelijke) herdersverblijf.
Op de Renderklippen liggen diverse wandel-, fiets- en ruiterpaden. Er lopen verschillende wandelroutes over en langs. Speciaal voor de jeugd zijn er een ‘kabouterpad’, een ‘struinbos’ en een speelweide. De vereniging voor veldbiologie KNNV afdeling Epe-Heerde heeft er een informatief Natuurpad uitgestippeld. Ook het Klompenpad Horsthoekerpad doet de Renderklippen aan.
Hoewel de recreatieve druk met wandelaars (al dan niet met honden), trimmers, fietsers en ruiters en menners groot is, is er een enorme rijkheid aan flora en fauna in het gebied. Wie geluk heeft, ziet grofwild als wilde zwijnen, reeën en edelherten, maar ook de meest uiteenlopende en bijzondere vogelsoorten, paddenstoelen, insecten enzovoorts. Op waarnemingen.nl wordt een indruk gegeven wat kenners er gespot hebben. Struikheide vormt het grootste deel van de begroeiing, maar er staat ook kraai- en dopheide.
Aan natuurlijk water geen gebrek in dit gebied. Op de Renderklippen liggen diverse vennetjes en aan de rand ervan liggen het Pluizenmeertje en de Sprengen.
Vlakbij de schaapskooi staat Uitspanning De Schaapskooi van een ondernemer, waar op gezette tijden o.a. snacks, ijs en drank gekocht en genuttigd kunnen worden.
Vanuit Heerde is de schaapskooi tot op 100 meter te benaderen met de auto. Vanuit Epe kunnen de bezoekers hun auto parkeren bij het hertenkamp aan de Dellenweg en er via een prachtige wandeling door een stukje bos en over de heide komen.