Foto´s   Zorgen over de wolf

Het is najaar, voor velen de mooiste tijd in de natuur. Maar voor ons is een zeer zorgelijke tijd aangebroken. Vooral sinds wolven onder toeziend oog van de herder een schaap van een kudde hier in de buurt hebben gedood. Er worden daar zeer regelmatig wolven gesignaleerd die rond de kudde lopen als die op pad is.

Sommigen jubelen dat het zo goed gaat met de wolven in Nederland en vooral op de Veluwe, maar wij zijn helemaal niet blij met dat beest en hem liever kwijt dan rijk. Afgezien van de kosten die we hebben moeten maken om onze schapen ’s nachts in een met stroomdraad beveiligd weiland te kunnen zetten en de vele honderden uren werk die we er aan hebben om ervoor te zorgen dat er voldoende stroom op de draden blijft zitten, kan ons ook overkomen wat er op klaarlichte dag op de heide tussen Nunspeet en Elspeet is gebeurd. Ze zullen onze Lad, die vaak met een wijde boog rond de kudde loopt en wel eens buiten het zicht blijft liggen wachten tot hij weer in actie moet komen, maar te pakken nemen!

Dat wolven overdag jagen en het lef hebben een schaap uit een gescheperde kudde te pakken (https://www.rtvnunspeet.nl/15355-ik-schreeuwde-maar-het-hielp-niet-met-zijn-bebloede-bek-ging-hij-verder-met-eten), betekent ook dat we onze kudde overdag niet meer een paar uur onbewaakt achter kunnen laten in een weiland dat niet van stroomdraad is voorzien. We hebben er daar nog vier van. Een aantal er van kunnen we om uiteenlopende redenen niet beveiligen. We worden daardoor beperkt in onze ‘bedrijfsvoering’. We vragen ons zelfs af of we onze schapen nog wel in de ‘publieksweide’, waar geen stroomdraad omheen zit, kunnen houden.

We vinden het vooralsnog geen optie om een roedel bewakingshonden te nemen omdat we dan niet kunnen garanderen dat ze geen kinderen of honden, die naar hun zin een bedreiging voor de kudde zijn, te pakken nemen.

Genoeg over de wolf. We hebben nog veel meer te melden.

•    Heeft u de film van Theo Lens van LensTV al gezien? Nog niet? Meteen kijken: klik hier https://lenstv.eu/watch/165

•    Acht rammen hebben er voor gezorgd dat ongeveer honderd schapen drachtig zijn. Eind januari verwachten we de eerste lammetjes.

•    De middag- en ochtendwandelingen waren een groot succes met gemiddeld 60-70 deelnemers.

•    De na een periode van regen modderpoel tussen de parkeerplaats en de schaapskooi en rond de ingang van de schaapskooi is onderwerp van overleg met de gemeente Heerde. We willen graag dat dat terrein ook in heel natte perioden goed beloopbaar is. In het voorjaar wordt een stukje tussen hooischuur en kooi bestraat. Komend jaar wil de gemeente de problematiek van de toegangsweg ‘monitoren’ en aan de hand daarvan een besluit nemen wat de beste oplossing is en daar geld voor opzij leggen.

•    De schaapskudde Epe-Heerde bestaat 65 jaar. Op 4 augustus 1956 wandelden voor het eerst schapen uit de met hout uit de omliggende bossen gebouwde schaapskooi.

•    Er wordt gelukkig regelmatig gebruik gemaakt van de QR-code op een postertje dat aan de hooischuur hangt. Wie de code scant met een QR-reader, kan in een mum van tijd een financiële bijdrage van minimaal 5 euro aan de kudde leveren.

•    Ons twaalftal Drentse Heideschapen gaat een paar maanden, tot de lammertijd, met de kudde Veluwse Heideschapen op pad. Ze staan dus niet meer dagelijks in een weide bij de schaapskooi. Onze geiten blijven wel thuis.

    

Terug naar vorige pagina