Foto´s   Gerard van Velde adopteert eerste lammetje van 2020

Gerard van Velde heeft vanmorgen, donderdag 20 februari, ons eerste lammetje geadopteerd. Hij gaf het rammetje, de helft van een tweeling die in het tweede weekend van februari is geboren, de naam Wolf; ,,Het enige dier met 75% ‘wol’ in z’n naam.’’

De Heerdenaar, die vlakbij de schaapskooi woont, de kudde regelmatig in een weiland vlakbij zijn huis ziet staan en de Renderklippen als een van zijn favoriete trainings- en wandelgebieden heeft, was net terug uit Salt Lake City. Daar zag de oud-Olympisch kampioen op de 1000 meter (in 2002, ook in Salt Lake City) Jutta Leerdam van zijn Schaatsteam Reggeborgh wereldkampioen op uitgerekend de 1000 meter worden. Na een paar dagen thuis in Heerde gaat hij naar de WK sprint in het Noorse Hamar.

Met de jetlag nog in zijn nog steeds imposante lichaam meldde hij zich bij de schaapskooi, met in zijn kielzog zijn vrouw Margot en beide kinderen en leerlingen van de groepen 1 en 2 van basisschool de Spreng uit Heerde. De ‘kraamkamer’ waarin zijn rammetje, samen met z’n moeder en zusje, zat, was voorzien van twee paar Friese doorlopers van de herder; het type ijzers-met-een-plankje waarop de oud-topschaatser heeft leren schaatsen.

Met het nog geen twee weken oude beestje in de armen maakte hij de na rijp (familie)beraad gekozen naam bekend: Wolf. ,,De eerste Wolf bij de schaapskudde en we vonden het ook een mooie naam omdat er ‘wol’ in zit.’’ Herder Lammert Niesing had daar nooit aan gedacht: ,,Wel aan Tarzan.’’ Die bijnaam kreeg Gerard van Velde toen hij na zijn supersnelle rit (1.07.18) tijdens de Spelen met ontbloot bovenlijf de resterende ritten op die afstand afwachtte. Na twee vierde plaatsen op een paar honderdsten van een seconde van het brons leverde de supertijd hem de gouden medaille (en de Gerard Van Velde Passage in Heerde) op.

Wolf voelde zich duidelijk op z’n gemak bij zijn naamgever. Wel een kwartier lang bleef het diertje rustig in zijn armen en liet het zich knuffelen door de kinderen van De Spreng. Zoals gebruikelijk werden alle aanwezigen getrakteerd op beschuit met muisjes en iets te drinken, verzorgd door Koek en Ei uit Veessen. De schaatscoach nam bij zijn vertrek niet definitief afscheid van Wolf. Hij heeft vroeger schapen bij huis gehad en wil wel weer een paar ‘grasmaaiers’ bij huis. Met de herder overlegt hij over een tijdje over het idee om het hele gezin – Wolf, zijn zusje en moeder – over te nemen van de kudde. Een foto van Gerard van Velde en zijn lammetje komt in de Wol of fame in het informatiecentrum bij de schaapskooi, waar ook weerman Piet Paulusma, deejays Coen & Sander, oud-tennisser Jacco Eltingh, oud-politica Sabine Uitslag, televisievrouw Eva Jinek en Bekende Heerdenaar Dick Snel met hun eerstgeboren lammetje te zien zijn.

Inmiddels ging het leven buiten gewoon door. Terwijl alles en iedereen zich in en rond de schaapskooi concentreerde op Gerard en zijn Wolfje, wierp een ooi in een van de weilanden een tweeling.

    

Terug naar vorige pagina