Met een mooi koppel het voorjaar in
Werk aan de winkel voor onze kudde! We houden de schapen onder meer om natuurgebieden te begrazen en in het voorjaar, de zomer en herfst trekken ze er lekker op uit om te doen waarvoor ze zijn geboren: eten. Nu we het zo opschrijven, realiseren we ons pas goed wat een luizenleventje die beesten hebben.
Lekker in de vrije natuur, goede verzorging van een herder die om ze geeft, altijd voldoende te eten en drinken, gezellig blatend bijeen. Ze moeten alleen oppassen voor Lad en Tim en over een tijdje Daisy, onze schaapshonden die de kudde in goede banen moeten leiden. Zij hanteren de stelregel: wie niet horen wil, moet maar voelen.
Tot begin juni (2019) gaan we met zo’n 270 schapen op pad. Een prachtig koppel, eigenlijk nòg mooier dan in de grootste tijd van het jaar, waarin onze beesten met z’n 140-en zijn. Maar ja, 140 is wel het maximum aantal schapen dat we in onze kooi kunnen houden. Dat hebben heeft onze herders Lammert in de lammertijd wel gemerkt. Hij moest voortdurend passen en meten om voldoende kraamkamers te creëren en zoals altijd heeft hij daarbij ook weer gebruik gemaakt van de hooischuur, die als voordeel heeft dat er een kraal aan ligt waarin de oudste lammeren in het heel vroege voorjaar al naar buiten kunnen. Verreweg de meeste schapen zijn als eenling geboren, waardoor ze vrij stevig zijn. Dat is nu nog goed te zien, want ze groeien als kool!
We kijken terug op een paar mooie activiteiten. De kraamvisites-nieuwe-stijl zijn ons goed bevallen en Lammetjesdag was ondanks dat de weersomstandigheden veel beter konden, weer een groot succes. Het leven gaat verder, te lang achterom kijken is niet altijd goed en daarom richten we ons nu al op de volgende activiteiten. Het eerstvolgende evenement is het jaarlijkse schaapscheerdersfeest, waarvoor we op zaterdag 15 juni naar het centrum van Epe gaan. Ondernemersvereniging Epe is al druk bezig met het organiseren van nevenactiviteiten die het nòg aantrekkelijker maken om een tijd in het dorp te vertoeven. We gaan wat later van huis dan de Epenaren gewend zijn en gaan ook niet meer zoveel mogelijk ‘achterlangs’, maar dwars door de bebouwde kom en vanaf de dorpskom worden we vooraf gegaan door een dweilorkest. De kudde wandelt onder meer over de Hoge Weerd, Bloemstraat en Hoofdstraat. Dat kan mooie plaatjes en filmpjes opleveren!
Aan de wandel
Natuurlijk gaan we in de zomer ook weer met belangstellenden aan de wandel. Op de tweede, derde en vierde woensdagmiddag van augustus kan iedereen vanaf 14.00 uur mee ‘Op pad met de herder’. Onze populaire vroege-vogelwandelingen, die een half uur vóór zonsopkomst van start gaan, hebben we dit jaar anders gepland. Enerzijds om ook mensen die niet vroeg uit bed kunnen de kans te geven mee te wandelen, anderzijds in de hoop dat we de fotograferende deelnemers nog mooiere omstandigheden kunnen bieden. We hebben ze gepland voor de derde zaterdag van augustus, september en oktober. In het najaar is het ’s morgens meestal wat vochtiger dan in de zomer, waardoor we de kudde hopelijk in dauw en de eerste zonnestralen van de dag kunnen fotograferen. In augustus vertrekken we al om een uur of zes, maar in oktober pas rond half acht. Dat moet voor iedereen te doen zijn.
Toer Club Heerde
Tenslotte willen we ook op deze plek Toer Club Heerde nogmaals bedanken. De Heerder wielerclub schonk ons op Lammetjesdag een cheque van maar liefst 1381 euro. Ze organiseert elke winter twee ATB-tochten die dwars door onze schaapskooi gaan. Voor elke deelnemer krijgen we een euro. En dat drie jaar lang, dus volgend jaar kunnen we ongetwijfeld weer een mooi bedrag tegemoet zien. Het geld gaat in de pot waarvan we zaken betalen die buiten de normale exploitatie vallen. We hebben nog heel wat op ons verlanglijstje staan. Later meer daarover.
Terug naar vorige pagina