Foto´s   Missy overleden: eind aan een mooi tijdperk

Op 30 augustus hebben we een tijdperk moeten afsluiten. Op die gedenkwaardige dag hebben we onze hondstrouwe Missy moeten laten inslapen. De lieverd is net geen 11 jaar geworden. Acht jaar lang heeft ze zich samen met haar vader Bob over de kudde ontfermd.

Bob was al met pensioen toen hij in mei op 14-jarige leeftijd overleed. Missy had inmiddels gezelschap gekregen van Lad (3) en Tim (2). Hoewel ze al bijna drie jaar suikerziekte had en steeds slechter zag, was ze in veel opzichten tot haar dood voor ons de ideale schaapshond. Ze klaarde de moeilijkste klusjes met verve. De dag voor haar overlijden is ze nog mee geweest naar het Pluizenmeer. We missen haar na bijna elf jaar trouwe dienst en gezelschap dan ook vreselijk, als begeleidster, maar zeker ook als persoonlijkheid.

Een paar dagen later richtten we ons al weer op nieuw leven. Een handvol rammen is bij de ooien gevoegd. Het leven gaat immers door, want vanaf eind januari willen we graag weer lammetjes hebben, zodat ze in het voorjaar groot en sterk genoeg zijn om mee de hei op te kunnen. Als alles goed gaat, mogen we er weer zo'n 140 verwachten.

Droogte

De ooien zijn ondanks de enorme droogte en het gebrek aan genoeg voedsel in de natuur in goede conditie. We hebben ze aan het eind van de droogteperiode moeten bijvoeren. Vijftien grote balen hooi hebben ze verorberd uit de ruiven in de gele weilanden bij de kooi. Eerlijk gezegd waren we verbaasd hoe snel de natuur zich herstelde van de lange regenloze periode. Op verschillende plekken zijn heidestruiken toch nog mooi gaan bloeien en groeiden in de weilanden na verloop van tijd weer groene sprieten. Hoewel er nog steeds grote stroken bruine, totaal verdorde heidestruikjes staan, verwachten we dat de 'kenners' die voorspelden dat het vijf jaar zal duren voordat de heide zich weer hersteld heeft, ongelijk krijgen. Het is nog even afwachten, maar we zijn zeker niet zo pessimistisch en hebben toch wel hoop dat als de volgende zomer niet zo droog als dit jaar zal zijn, er weer een mooie paarse heidevlakte kan zijn.

Opening nieuwbouw

Een paar dagen na het definitieve afscheid van Missy, hebben we ook ons nieuwe honden- en geitenverblijf, met drie kennels, officieel geopend. We hebben daarbij nogmaals hulde gebracht aan onder meer onze sponsors, de Lions Epe, de Rabobank Noord-Veluwe, de Jan Nienhaus Vereniging, de Familie H.Matenstichting, de erven A.E.Bakker (met een legaat), Team Ladies Only, atletiekvereniging De Gemzen, fietsclub Toer Club Heerde, Dalli-De Klok BV en de Egberdina Wilhelmina Langenberg Stichting, die het leeuwendeel van de bouwkosten hebben gedragen. Vaste bezoekers van de schaapskooi/Renderklippen hebben vast het mooie bord bij de nieuwbouw al zien staan, met daarop ook een mooi plekje voor Missy.

Wandelingen

In augustus en september hebben we al weer een mooi nieuw bedrag op onze rekening kunnen bijschrijven. De drie middag- en twee ochtendwandelingen (één ochtendwandeling ging niet door i.v.m. slecht weer) trokken veel deelnemers, wat ons meer dan 800 euro opleverde. Dat is ongeveer evenveel als het bijvoeren ons deze zomer kostte. Zo worden we zeer regelmatig geconfronteerd met extra kosten, waarvoor we geen subsidie krijgen en onze sympathisanten die een schaap of lammetje adopteren, 'gewoon' een bedrag doneren, meedoen aan wandelingen of ons op een andere manier financieel steunen (zie deze pagina) , hard nodig hebben en veel dank verschuldigd zijn.

Nog één wandeling

We gaan dit jaar nog één keer op pad met iedereen die wil meewandelen. Dat doen we op zaterdag 29 september tijdens het Beleefweekend in de gemeenten Heerde en Hattem, waarin allerlei activiteiten zijn te beleven. Wij nemen belangstellenden met de kudde mee de hei op en onderweg vertelt de herder alles wat u wil weten en beantwoordt hij al uw vragen. Natuurlijk zijn ook onze honden aan het werk te zien. De wandeling gaat om 10.00 uur van start en duurt ongeveer twee uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. Deelname kost 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. 

    

Terug naar vorige pagina