Foto´s   Een kurkdroge zomer

Dachten we na een hectisch voorjaar lekker onbezorgd de zomer in te kunnen gaan, komen we bedrogen uit. Door de aanhoudende droogte en hoge temperaturen is het lastig om in de vertrouwde gebieden wat voedzaams te vinden voor de schapen.

De kudde gaat ís morgens extra vroeg op pad om de dieren op het heetste moment van de dag rust te gunnen. Op de Renderklippen kun je op warme dagen Ďs middags een schot hagel afvuren zonder dat je iemand raakt. Het is dan voor mens en hond gewoon veel te heet om te gaan wandelen. Wij hebben daar momenteel ook niet veel te zoeken, omdat er niets te eten is voor de schapen. Dat bezoekers ons daar minder vaak aantreffen dan anders, heeft dus een (goede) reden.

De meeste vennetjes staan droog en het gras in onze weilanden is verdord. Dat trekt hopelijk wel weer bij als we een paar verfrissende regenbuien hebben gehad. De aanhoudende droogte zorgt er ook voor dat de hei dit jaar niet gaat bloeien. Geen paarse vlakte dit jaar.

We vonden april en mei eigenlijk de mooiste periode. In die tijd gingen we op pad met een kudde van 300 schapen. Schitterend om te zien. Wat dat betreft zouden we best zoín grote kudde willen hebben. Maar we moeten het doen met de helft omdat onze schaapskooi niet meer ruimte biedt. Daarin moeten we in het vroege voorjaar al schipperen met de ruimte als in korte tijd veel lammetjes zijn geboren. Met 120 volwassen ooien en 30 lammeren zitten we echt aan onze limiet.

Sponsors

We kijken zowiezo terug op een prachtige eerste helft van het jaar. Het samenraapsel van gebouwtjes waarin onze honden Missy, Lad en Tim en de geiten zaten is vervangen door mooie nieuwbouw, die in juni door vrijwilligers van Vriezeís Erfgoed nog eens van een extra laag verf is voorzien. Het leeuwendeel van de kosten van het nieuwe gebouw is opgebracht door sponsors. De lijst is enorm indrukwekkend:

  • Serviceclub Lions Epe 15.000 euro
  • Rabofonds Noord Veluwe 7500 euro
  • de Jan Nienhaus Vereniging uit Heerde 5000
  • Familie H.Matenstichting uit Heerde 2500 euro
  • Ali Visser en Suzan Buter als Team Ladies Only 1932 euro
  • Atletiekvereniging De Gemzen 1596 euro.
  • Fietsclub Toer Club Heerde 1196 euro
  • Egberdina Wilhelmina Langenberg Stichting 1000 euro
  • Dalli-De Klok B.V. uit Heerde 1000 euro
  • Erven A.E.Bakker (legaat) 1000 euro
De sponsoring doet ons denken aan vroeger, toen we regelmatig met financiŽle problemen kampten en dan nooit tevergeefs een beroep op de bevolking deden. Lees dit verhaal maar eens.

Evenementen
Lammetjesdag verliep Siberisch koud maar ook hartverwarmend leuk en tijdens het schaapscheerdersfeest in Heerde herleefden oude tijden. Twee jaar geleden was er verder niets te beleven in het dorp, nu bruiste het van de gezelligheid. TÚp!

Wandelingen

Voor de komende maanden hebben we zes wandelingen op het programma staan: drie ís middags, op 8, 15 en 22 augustus vanaf 14.00 uur en drie ís morgens vroeg, op 25 augustus vanaf 6.10 uur, op 1 september vanaf 6.20 uur en op 8 september vanaf 6.30 uur.

    

Terug naar vorige pagina