Foto´s   Een feestelijke dag

De Eper ‘dorpsdichter’ Henk Posthouwer was één van de deelnemers aan de vroege-vogelwandelingen die we deze zomer voor het eerst organiseerden. Hij schreef er een prachtig verhaal en gedicht over en de foto’s zijn ook van hem.

Af en toe ga ik in alle vroegte de heide op. Je ziet de zon opkomen, een alledaagse gebeurtenis, maar als je op de Renderklippen bent is de komst van het licht voor mij een welhaast religieuze ervaring. Zaterdag 26 augustus was er voor belangstellenden gelegenheid om met Lammert Niesing en zijn schapen en honden mee te lopen, voor deze gelegenheid mochten we zelfs dwars door de heide struinen. Er waren twee kuddes: een van 150 schapen en een van 30 mensen.

Lammert is een geweldige gastheer, hij vertelt de menselijke kudde interessante verhalen en beantwoordt de meest uiteenlopende vragen. Ondertussen houdt hij zijn andere kudde ook goed in de gaten. Zonder de hulp van zijn honden zou hij het waarschijnlijk niet redden. Ik kreeg steeds meer bewondering voor die twee snelle en bedrijvige rakkers. Vooral voor die ene; misschien wel omdat er een dubbele kudde was, sloofde hij zich enorm uit.

Zijn collega liep niet verder dan noodzakelijk, maar hij beschreef met grote regelmaat gigantische, volkomen onnodige cirkels over de heide; als je in de verte een zwarte streep zag, was hij net vertrokken vanaf een zeer veraf gelegen startpunt. Een beetje een ADHD’er volgens Lammert.

Een prachtige morgen met leuke ontmoetingen: soms zag je een bekende Epenaar zomaar uit de mist tevoorschijn komen en ontdekte je dat er zelfs een gezin uit België meeliep. Ik geloof trouwens niet dat ze die morgen vanuit hun woonplaats waren vertrokken. En toen het licht werd ontdekten we ook nog een heel sportieve en gespierde man, die zich tijdens de uitvoering van zijn ochtendprogramma niets aantrok van de kuddes om hem heen. Iedereen had bewondering voor hem en zelfs de hyperactieve herdershond werd rustig in zijn gezelschap.

Applaus voor Lammert en zijn personeel, applaus voor de Stichting Schaapskudde Epe-Heerde die deze tocht mogelijk maakte. Als je naar de website http://www.schaapskudde-epe-heerde.nl/ gaat kom je meer te weten over de kudde, over donaties en nog te maken ochtendwandelingen. Als het slecht weer is zullen ze niet doorgaan, maar denk dan even aan onze Lammert die in weer en wind op de heide te vinden is!

ochtendgloren

sinds het oerbegin rijst de zon boven de einder
zij straalt over ons mensen, over onze wereld
met het alledaagse en zo unieke natuurschoon

de bloeiende heide met het bedauwde spinrag
over onze reeds ontwaakte vogels en grofwild
over de warme beschuttende schaapskooi

straks zullen 150 schapen de dag beginnen
met alleen oog voor de malse bloeiende heide
kalm tevreden blatend grazend en herkauwend

onder ‘t oog van de bevlogen en wakkere herder
en zijn trouwe honden waarvan er een ‘n adhd’er
hij rent zich een dubbele slag in de rondte

deze zaterdag heeft hij de dag van zijn leven
‘n kudde van mensen en van schapen bijeen drijven
wat een heerlijke dag voor een herdershond

hij ziet geen verschil
mensen en schapen zijn gelijk
allemaal kuddedieren

    

Terug naar vorige pagina