Tot en met 14-02-2020 zijn er
32
lammetjes geboren

Welkom bij de schaapskudde Epe-Heerde

WE ZOEKEN VRIJWILLIGERS

We zijn op zoek naar mensen die incidenteel en het liefst regelmatig iets willen doen voor onze schaapskudde.

Ons ideaalbeeld is een groepje vrijwilligers dat eens in de twee weken allerlei al dan niet regelmatig terugkerende klusjes wil doen, met daarnaast mensen die af en toe, op afroep, de handen uit de mouwen willen steken. Het gaat om uiteenlopende werkzaamheden:
  • Jaarlijks onderhoud van het verfwerk van alle gebouwen    Jaarlijks onderhouden van de afrasteringen
  • Maandelijks uitmesten van het geiten- en hondenverblijf
  • Met een bosmaaier afmaaien van onkruid (brandnetels, distels e.d.) in de weilanden (seizoensgebonden)
  • Tweewekelijks controleren en eventueel snoeien van ongewenste opgroei rond de afrasteringen
  • Incidenteel ontvangen van groepen
  • (Mee-)organiseren van diverse activiteiten
  • Op aangeven van de herder diverse incidentele werkzaamheden in en rond de schaapskooi en met de kudde.
We zoeken buitenmensen die het leuk vinden en gemotiveerd zijn om individueel of in teamverband een bijdrage te leveren aan het in stand houden van de kudde, flexibel zijn en verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Belangstellenden worden ingewerkt en begeleid. We kunnen geen reiskostenvergoeding geven, maar bieden wel gezelligheid en koffie/thee met iets lekkers.
Onze vrijwilligers mogen gratis mee met alle georganiseerde wandelingen en worden eens per jaar uitgenodigd voor een gezellige bijeenkomst in de schaapskooi.
De dag en het tijdstip waarop een vast vrijwilligersgroepje eens in de twee weken de handen uit de mouwen steekt, wordt in overleg met de betrokkenen vastgesteld, waarbij gekozen moet worden voor een doordeweekse ochtend.
Mensen die ons willen helpen, kunnen een mail sturen naar:
vrijwilligers@schaapskudde-epe-heerde.nl
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De vraag wat het mooiste jaargetijde is, is moeilijk te beantwoorden, want ze hebben alle vier hun charme. De mooiste tijd van het jaar is voor ons zonder twijfel de lammertijd. Die hebben we dit jaar iets later gepland dan in voorgaande jaren.

Meestal begroetten we de eerstgeborenen van het jaar zo in de derde of vierde week van januari. Dat planden we zo door de rammen vanaf 1 september bij de ooien te zetten. Ongeveer 145 dagen later kun je de eerste lammetjes verwachten, want op dag 1 is het altijd raak en worden de eerste vrouwtjesschapen gedekt. (De ooien die in hetzelfde jaar zijn geboren, zijn nog te jong om voor nageslacht te zorgen, dus die houden we dan altijd gescheiden van de rest van de kudde.)

Dit keer hebben we de rammen eens een keer pas medio september bij de kudde gezet, onder meer omdat we met de geboortegolf dichter op het voorjaar willen zitten. We hopen dat de laatstgeboren lammeren als het een beetje meezit meteen mee kunnen als de kudde in het voorjaar weer de hei op gaat. En dat de eerstgeborenen, die als de geboortegolf op het hoogtepunt is naar de hooischuur verhuizen, met al aangename temperaturen lekker de kraal in kunnen.

Rammen
Om de bloedlijnen zuiver te houden en incest te voorkomen, werken we met acht andere kuddes Veluwse Heideschapen samen in een rammenpoule, die allemaal rammen van andere kuddes inzetten om voor nakomelingen te zorgen. Dat rouleert elk jaar. Anders zou het kunnen gebeuren dat een ram zijn eigen (groot- of overgroot)moeder bevrucht.

We hebben voor deze lammertijd acht rammen ingezet, die in groepjes van vier ombeurten bij de kudde mochten. Zet je ze alle acht in één keer bij de ooien, dan loop je kans dat het dominantste en vruchtbaarste mannetje vrijwel alle vrouwjes dekt. Spreiding is beter voor de nakomelingen en hun bloedlijn.

Oormerken
We krijgen in de lammertijd wel eens te horen dat mensen het zielig vinden dat pasgeborenen meteen van een lelijk geel oormerk worden voorzien. Wij zouden dat ook graag anders zien, maar zijn verplicht de dieren meteen een nummer te geven en dat officieel te registreren. De lammertijd is daardoor voor onze herder ook een tijd waarin veel en nauwkeurig geadministreerd moet worden. Pleister op de wonde is dat de beestjes geen zenuwen in de oortjes hebben en er dus niets van voelen. Wie er wel eens getuige van is geweest dat de herder in beide oortjes een geel labeltje aanbracht, kan dat  beamen, want de lammetjes reageren er nauwelijks op.

Kraamkamers
De lammertijd is ook voor onze herder niet alleen de mooiste, maar ook de drukste periode van het jaar. Hij moet dagelijks kraamkamers in de kooi maken waarin pasgeborenen een paar dagen met met hun moeder worden gezet om elkaar later te kunnen herkennen, voederbakken schoon maken en weer vullen, stro in de kooi strooien, de schapen die in de wei staan voer brengen, moeders een wormenkuur in de keel spuiten, oormerken aanbrengen, veel administratie bijhouden en doorgeven, allerlei schapen nauwkeurig inspecteren en nog véél meer extra taken verrichten. In de hoogtijdagen zit zijn werkdag er nog niet op als hij aan het eind van de dag naar huis gaat, want dikwijls komt hij in de avond nog een paar uurtjes terug om waar nodig te helpen met bevallingen, pasgeborenen met hun moeder apart te zetten enzovoorts. Voldoening krijgt hij als de lammertijd goed verlopen is, met veel (we hopen op ongeveer 140) gezonde nieuwkomers en geen enge ziektes of iets dergelijks. Dan is alle moeite niet voor niets geweest.

Adopteren
De lammertijd is ook een periode waarin we hopen dat de talrijke mensen die net als wij blij zijn dat er een gescheperde kudde op de Renderklippen en wijze omgeving struint, die waardering uiten in de vorm van het (symbolisch) adopteren van een lammetje. Mensen die dat doen, mogen het lammetje een naam geven, krijgen een geboortekaartje en mogen op vertoon daarvan op kraamvisite komen om in de schaapskooi een lammetje op schoot te nemen, wat elk jaar weer een stortvloed aan vertederende plaatjes van kinderen met een lammetje oplevert. Ook leuk om cadeau te geven! U steunt er de kudde mee en helpt mee aan het instandhouden van dit prachtige fenomeen. De prijs is nog altijd hetzelfde als járen geleden: 20 euro. U kunt het direct regelen via de pagina Een lammetje adopteren.

Informatie over de kraamvisites èn Lammetjesdag waarmee we de lammertijd afsluiten, vindt u in onze Agenda.

    

Actueel: