Ons honden- en geitenverblijf is het jongste van onze gebouwen. We hebben het in het voorjaar van 2018 laten bouwen dankzij formidabele hulp van sponsors.

Op deze plek stond tientallen jaren een ander bouwsel, dat ooit het herdersverblijf was waar later honden- en geitenhokken bij zijn gebouwd. Het was hoog tijd om het oude pand te slopen omdat het er niet best aan toe was en er niet uit zag.

Het oude herdersverblijf waarin ook de honden zaten. Links een geitenhok. De herder heeft nu een onderkomen in het informatiecentrum.

De nieuwbouw had veel voeten in aarde. Uiteindelijk hebben we alle procedurele hobbels genomen en Bouwwerk Mekelenkamp uit Oene opdracht gegeven een nieuw verblijf voor Missy, Lad, Tim en onze geiten te bouwen. Een enorme rib uit ons slanke lijf, want inclusief alle bijkomende kosten vergde de operatie niet minder dan 40.000 euro. We hadden uiteraard wel gespaard en een reservepotje, maar zo’n bedrag ophoesten zou ons graatmager gemaakt hebben. Temeer omdat we een deel van onze subsidie achteraf betaald krijgen en voldoende middelen moeten blijven houden om aan onze lopende financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Daar kwam nog bij dat we dat jaar voor enige duizenden euro’s onze riolering moeten renoveren. Dat kon er nog wel bij, verzuchtten we.

In het verleden deden we bij hoge financiële nood altijd met groot succes een dringend beroep op de bevolking van Epe en Heerde om bij te springen. Dit keer hebben we eerst maar eens een aantal fondsen om hulp gevraagd. Hun reactie was even hartverwarmend als indrukwekkend. Ze doneerden allemaal zéér royaal naar daadkracht.

Het Rabofonds Noord Veluwe zegde 7500 euro toe, de Familie H.Matenstichting uit Heerde 2500 euro, de Jan Nienhaus Vereniging uit Heerde 5000 euro en de Egberdina Wilhelmina Langenberg Stichting 1000 euro. Samen waren ze dus goed voor een donatie van niet minder dan 16.000 (!) euro! We sprongen een gat in de lucht van blijdschap.

En daarmee zijn we er nog niet, want de Lionsclub Epe-Heerde had begrepen dat we dringend om extra financiële middelen verlegen zaten en nam spontaan contact op: we willen graag helpen. De Lions houden elk jaar een haringparty waarvan de opbrengst voor een goed doel bestemd is. Dat jaar was onze nieuwbouw het doel waarvoor de serviceclub zich sterk maakte. Het evenement leverde maar liefst 15.000 euro op. Wauw!

Eerder hadden we ook al mooie bedragen gekregen die we voor onze nieuwbouw opzij gelegd hebben. Ali Visser en Suzan Buter uit Wapenveld reden twee jaar eerder als Team Ladies Only de Scan Covery Trial naar de Noordkaap en zamelden daarmee niet minder dan 1932 euro in, dat ze ons overhandigden voor het nieuw te bouwen hondenverblijf. Atletiekvereniging De Gemzen hield een jaar eerder haar tweede Schaapskooirun ten bate van de kudde en verblijdde ons met een cheque van maar liefst 1596 euro. En fietsclub Toer Club Heerde deed een flinke duit in het zakje door van alle deelnemers aan twee veldtochten een euro voor de schaapskudde te vragen, waardoor we 1196 euro in ontvangst mochten nemen.

Daarmee hadden we voldoende in kas om een mooi nieuw honden- en geitenverblijf te bouwen. Het pand meet 12 bij 5 meter. Ongeveer de helft is voor onze honden, die alledrie een eigen nachtverblijf en ren hebben. Naast een kleine opslagruimte voor onder meer honden- en geitenvoer is de rest van de ruimte voor onze geiten.