Wegloper 12 September 2013

Naast de gebruikelijke werkzaamheden van het hoeden op de heide, moesten we deze week ook weer een dag op pad voor het keuren van de lammeren bij de kuddes, die aangesloten zijn bij de stamboekvereniging 'Het Veluws Heideschaap'.

Zo zijn we aan het keuren geweest bij Ermelo, waar Marion Visser de vaste herder is. Als je ziet, dat ze daar nu 10 jaar bezig zijn, kun je stellen, dat ze al een hele mooie kudde opgebouwd hebben. Lammeren zagen er goed uit en voldeden over het algemeen goed aan de rasbeschrijving.

Daarna naar de schaapskudde van Elspeet geweest, zij draaien dit jaar voor het eerst mee en boden 15 lammeren ter keuring aan. Oud-herder Cos Mouw liep hier gelukkig ook nog rond, wat altijd weer een ontzettend leuk weerzien is.

Toen naar Hoog-Buurlo, naar herder Wilfried. Hier zijn zo'n 35 lammeren gekeurd. Hier staat sinds een aantal jaren een nieuwe schaapskooi, met alle moderne faciliteiten en toch een authentieke stijl, prachtig.Tot slot van deze dag zijn de lammeren op de Renderklippen gekeurd. Na een nog gezellig rondje koffie ging ieder weer zijnsweegs en gaan we volgende week de andere kudden bezoeken.

Vandaag, donderdag een minder prettige ervaring met onze trouwe 4voeter Bob. De 25 gekeurde lammeren vanmorgen naar de Dellen gebracht, waar we een weide hebben, zodat ze ons bij de kooi niet in de weg lopen. Nadat ik het hek achter me sloot en nog even de waterbakken wou vullen, klonk ineens op het nabij gelegen schietkamp een fors artillerie-geschut, waarvan het arme dier zo schrok, dat hij halsoverkop de benen nam. Ik kon roepen wat ik wou, maar niets hielp. Erop vertrouwende dat hij zo weer zou komen, ben ik naar de kooi gegaan, maar ook geen Bob. Fiets gepakt en een ronde gemaakt, niets. Inmiddels toch al zo'n 3,5 uur later, sprak ik mensen, die hem gespot hadden, waar het arme dier volgens hen verdwaas rondliep. Ik erheen en na enige tijd, daar liep de rakker, alsof er niets aan de hand was, kwam meneer al kwispelend op 't baasje afgerend, ach mijn boosheid was allang weer over en omgeslagen in opluchting.

Naast alle wissewasjes en kleinigheden toch nog even stilgestaan bij 11 september.......