Arie adopteert schaap ‘Arie’

Vooraf gegaan door bijna 100 ‘blanke’ soortgenoten is het eerste zwarte schaap (nou ja, bijna) van de schaapskudde Epe-Heerde op de Renderklippen geboren. Deze is geadopteerd door Arie Post.

Post: ,,Nadat ik in de Schaapskooi en het Veluws Nieuws las: ‘Jacco Eltingh adopteert eerste lammetje’ ontstond bij mij het idee om het eerste zwarte schaap te adopteren. Wekelijks loop ik één tot twee keer een parcours over de Renderklippen en dat doe ik al jaren en zo ben ik in contact gekomen met schaapsherder Lammert Niesing. Als wij elkaar treffen, heeft Lammert meestal wel even tijd om de dagelijkse en plaatselijke nieuwtjes kort te bespreken. Een van zijn trefwoorden is: ‘Arie, hier op de Renderklippen is het elke dag anders.’ En daar heeft Lammert volkomen gelijk in en ik ervaar dat ook zo.”

,,Ik parkeer mijn auto bij het hertenkamp, controleer even of de pauw aan een touw vastzit en dan begint mijn loop van precies een uur over de klippen. Met een tussenstop bij de Schaapskooi en even een praatje met onze schaapsherder Niesing. Vooral in de periode dat de hei volop in de bloei staat, maar ook als de winterse omstandigheden goed zichtbaar en voelbaar zijn en zelf als donkere wolken boven de Renderklippen hangen, is dit een prachtig natuurgebied. Na een dag hard werken voel je hier de stress de aderen uitstromen. Een tijdje terug, toen het erg mistig was, vroeg Lammert mij: ‘Arie, weet jij voor wie dit weer niet prettig is?’ Ik moest op zijn vraag het antwoord schuldig blijven, waarop hij antwoordde: ’Voor nieuwsgierige mensen’. Heb ik nooit zo over nagedacht.”

,,Samen met Lammert heb ik overlegd dat ik het eerste zwarte schaap mag adopteren en ik wil deze Arie ‘dopen’. Als ik er dan ben, lopen er zeker twee Arie’s op de hei. Daarnaast steun ik met 20 euro de jaarlijkse adoptieactie van Stichting schaapskudde Epe-Heerde. Dit voor de instandhouding van de kudde als het cultuurhistorische erfgoed en die van het Veluws Heideschaap. Lammert vertelde mij ook nog dat de bijna 140 schapen tellende schaapskudde ongeveer verdubbeld wordt. Zaterdag 19 maart wordt de lammertijd afgesloten met de Lammetjesdag Dan zijn er allerlei activiteiten in en rond de schaapskooi. Op 23 februari mocht ik de Schaapskooi in om ‘Arie’ officieel te adopteren.”