Een dagje lammertijd

Vandaag 16 februari, midden in de lammertijd.

Vanmorgen om 7.00 uur bij de schaapskooi, 2 ooien met 2 lammeren, maar de ene ooi had nog niet afgelamd, ze pikte wel 1 van de lammeren in, ook een beetje een adoptie, maar daar zijn we vandaag maar niet in meegegaan. Je kon al wel zien dat ze tekende en de slijmprop verloren had. Maar na 3 uur zat er nog niet veel beweging in, moeder deed ook geen enkele poging tot persen, wel was er iets meer ruimte, zodat we even moesten assisteren. Gelukkig kwam er een mooi levendig ramlam ter wereld. Na dit netjes verzorgd en de nodige cafeďne tot mij genomen te hebben, nog maar een poosje de hei op met de drachtige ooien. Maar de kooi was nog niet uit zicht en ja hoor, daar diende zich de eerste geboorte van het jaar midden in het veld aan, maar met het zonnetje erbij geen enkel probleem. Moeder bracht het jong helemaal zelf ter wereld. Na het nodige schoonlikken, een hap hei en weer eens schoonlikken, kwam na 1 uur en 10 minuten nummer 2 ter wereld. Dat leek mij toch onderhand wel het moment om eens aanstalten te maken en naar de kooi te gaan met de moeder en pasgeborenen. Maar je raadt het al … Achter m’n rug lag de volgende ooi al sterretjes te kijken en begon ze allengs te persen. Binnen een kwartier was lammetje nummer 3 geboren op de heide. Stiekem vind ik dat ook wel weer heel erg leuk hoor; het is misschien niet even handig, maar zo’n geboorte op de heide heeft altijd wel iets nostalgisch.

Eerst de eerste ooi maar naar de kooi gebracht met haar lammetjes, natuurlijk komt dan meteen de hele meute achter me aan. En daarna de volgende moeder opgehaald. Dit verliep allemaal vlekkeloos. Wat een verschil met mensen eigenlijk, zo’n schaap legt moeiteloos weer honderden meters af na een bevalling.

Aangezien de kraamhokjes weer aardig vol raakten, hiermee maar weer aan het werk gegaan en de hele kooi omgezet. De moeders met lammeren lopen nu voorin en in het achterste gedeelte de nog drachtige schapen.

Vanmiddag om 17.00 uur waren er 80 lammeren geboren en er moeten nog tegen de 50 ooien aflammeren, dus nog even volhouden. Vanavond maar weer op tijd er naar toe.

Zie ook, onder meer voor foto's, mijn twitterpagina https://twitter.com/kuddeheerdepe