Kreupel schaap

Bij een kudde van 140 volwassen schapen met evenzoveel lammeren, is het natuurlijk niet uit te sluiten, dat er soms ook zieke of geblesseerde dieren zijn.

Zo werd ik afgelopen week opgebeld door een meneer, die tijdens een bezoek aan onze schaapskooi een kreupel schaap had zien lopen en zich ernstig zorgen maakte of er wel een behandeling ingesteld was en of het dier anders niet moest worden afgemaakt. Nu ben ik al meer dan 18 jaar bij de kooi en heb ook van mijn vader nog nooit gehoord dat we een schaap in lieten slapen wegens kreupelheid, maar goed. Ik heb de betreffende persoon tekst en uitleg gegeven dat zoiets heel gewoon is, soms een beetje zand of een steentje tussen hoorn en zool, schoonmaken en bijsnijden en na een paar dagen is het meestal weer genezen.

Uiteindelijk hebben we dezelfde dag nog wel bezoek gehad van de politie, die na een melding van dierverwaarlozing, poolshoogte kwamen nemen. Gelukkig was betreffende beambte zeer begripvol en snapte ook wel, dat bij het houden van beesten altijd de mogelijkheid is dat er ziektes/blessures zijn. Hij heeft mijn telefoonnummer opgeschreven en bij een volgende melding, zal hij mij eerst een belletje doen.
Toevallig gaan we vrijdag de 17e april alle poten bekappen met behulp van studenten, die opleiding "dierverzorging" doen.

Ach als een schaap vreemd kijkt, krijg je soms al een verontrustend iemand bij je.
Ik begrijp dat mensen zich tegenwoordig overal zorgen om maken en vind het mooi als ze betrokken zijn bij dieren en de natuur, maar ik hoop wel, dat iedereen met beide benen op de grond blijft staan.