Kerst 2014

Zondag 30 November is de Adventstijd weer aangebroken en hebben de Veluwse Midwienterhoornblazers het seizoen weer geopend dmv het zogenaamde anbloazen.

Toch altijd een bijzondere tijd, waarin we hopelijk weer wat meer omkijken naar onze medemens. Ook hier op de heide heerst altijd een bijzonder sfeer. Alhoewel het weer hieraan nu niet echt meewerkt.


Terwijl ik dit stukje schrijf, hier lekker bij het haardvuur, waait de wind om mijn kleine huisje en klettert de regen tegen de ruiten. Moet ik weer terug denken aan een kerstnachtviering, die jaarlijks gehouden wordt bij de schaapskooi, wordt altijd gehouden op de speelweide. 
Ik had al wel een fiets met aanhanger bij de hooischuur zien staan, maar verder nog geen aandacht aan geschonken. Meestal houd ik altijd wacht bij de schaapskooi, heb het licht branden en hang eens over de onderdeur terwijl af en toe even iemand de drukte ontvlucht en een praatje komt maken. Dit was een rustige avond met wel onstuimig weer, zodat na de kerstnachtdienst, het volk al weer allemaal snel huiswaarts keerde. Na nog een laatste ronde gemaakt te hebben en eigenlijk al huiswaarts wilde keren, werd ik staande gehouden door een vrouw in typische klederdracht;"Bent u de herder, ik zoek een slaapplaats voor vannacht, kunt u mij helpen?"
Even was ik van slag, kerstavond, vlak bij een dierenstal ergens in het veld. Zij was de eigenaar van de fiets met aanhanger en kwam uit het zuiden van het land. Ik vertrouwde op mijn gevoel, en heb haar een plek in de schuur aangewezen, na wel enige gegevens te hebben vastgelegd. Op deze avond iemand in het onbekende donker wegsturen kon ik echt niet over mijn hart verkrijgen.

De andere ochtend was ik al weer vroeg bij de Schaapskooi en ook mijn gast was al weer uit de veren. Nadat de schapen gevoerd waren heeft ze nog bij ons ontbeten en daarna haar weg vervolgd, de dagen daarna ben ik haar nog verschillende keren tegengekomen op de heide,.........vooral met mistig weer!

Dit was een bijzondere ontmoeting in de kerstnacht