Zomer 2014

Intussen is het al weer 3 weken geleden dat we het Schaapscheerdersfeest hebben gehad. Prima verlopen, lekker weer, redelijk goed bezocht en alle schaapjes zijn hun jas weer kwijt.

En dan ben je al weer aan het selecteren, de ramlammeren moeten van de kudde af, de ooien zijn al weer vruchtbaar. Tegelijk nog een aantal ooilammeren en oude ooien verkocht, zodat we nu nog 144 schapen over hebben, hier gaan we de winter al weer mee in, regeren is vooruit zien!

Alles wat we nu verkocht hebben, wordt nog weer ingezet voor begrazing van o.a. dijken, stadsparken, vliegvelden etc., als levende grasmaaiers of fokrammen.
Zelf hebben we al weer 6 fokrammen aangeschaft bij onze collega-kudde in Ermelo, die we vanaf 1 september weer inzetten. Het lijkt allemaal ver weg maar het is zo weer zover.

Gelukkig na alle beslommeringen rondom het schaapscheren en de verkoop van lammeren, breekt nu de tijd weer aan van het zwerven over de heide.
Vooral in deze tijd onderhand weer vele vakantiegangers, die bij zo'n aanblik van een kudde schapen op de heide altijd weer smelten van nostalgie. Wat een prachtige baan heeft u toch, zoo daar kun je wel honderd jaar mee worden. Uiteraard beaam ik dit altiijd en begin dan te vertellen over mijn familie, die allemaal al ver in de 90 en zelfs over de 100 heen gaan. Ook vraag ik vaak of ze mijn leeftijd willen schatten. 
En natuurlijk ga ik daar dan nog een jaar of tien boven zitten, zodat ze het uitroepen van verbazing:"Nee, 59 jaar had ik je echt niet gegeven." Totdat iemand je te slim af is en je een jaar of 52/53 geeft, ja dan is de lol er voor mij ook gauw af!

Intussen maak ik me wel zorgen om de toestand van de heide. Ik heb al eerder gemeld dat er een verontrustend aantal heidehaantjes actief waren vanaf maart/april. Ik zie nu grote grijze stukken heide, die voor de aankomende jaren onherstelbaar verwoest zijn. Denk trouwens dat dit al de schade is van vorig jaar, dus er staat ons nog wel meer te wachten. Werk dus voor de terreinbeheerders.
Jammer, maar dit hoort ook bij het natuurlijk proces!
(foto boven: het heidehaantje, Larven van het heidehaantje vliegen in het voorjaar massaal uit over de hei. Bij een hoge luchtvochtigheid in de zomer kunnen ze zich goed ontwikkelen en vreten ze onafgebroken aan de heideplanten. Die drogen daardoor uit en worden bruin en kaal)