Het karakteristieke beeld van de schaapsherder met zijn hond en stok. 23 Maart 2014

Deze week een ingezonden brief van Ada de Graaf, een trouwe bezoeker aan onze kudde, de schaapskudde door andere ogen gezien.

Hallo Lammert,
Het was afgelopen woensdag weer zo leuk om bij de schaapskooi zijn,
mijn 89-jarige vader vrolijkt er altijd van op, vooral ook omdat hij dan even kan proaten in het dialect. Dit keer was er veel te beleven toen de schapen met hun lammeren van de wei naar de schaapskooi gedreven werden. Mijn dochter heeft er leuke foto's van gemaakt. Ik heb er het onderstaande 'verhaal' bij geschreven. Met hartelijke groet, Ada de Graaf

Wie kent het niet? Het karakteristieke beeld van de schaapsherder met zijn hond en stok.

Tot onze verbazing zien wij echter dat schaapsherder Niesing geen stok maar een bezem op zijn schouder draagt als hij de schapen uit de wei gaat ophalen. Wat is hij hiermee van plan? Met de stekelige borstel een onwillig lammetje in zijn zachte vacht prikken? Of een dwars schaap er een klap mee op zijn kop geven? We kunnen het ons niet voorstellen dat deze vriendelijk ogende schaapsherder zulke gewelddadige dingen van plan is.
De hele kudde staat al ongeduldig bij het hek te dringen, ze weten het, in de schaapskooi staat lekker eten op hen te wachten. Het hek is amper open en daar scheurt de hele meute de bocht om richting de schaapskooi. De lammeren voorop. Hoewel het oudste lam slechts zeven weken oud is, is van dat tere, kwetsbare van vlak na de geboorte niet veel meer over. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot stevige dieren die stoer de leiding al hebben overgenomen. Ze denken: Kom maar mee moeders, wij weten de weg. Maar zoals alle jeugd overmoedig is, zo vergaat het ook deze lammeren. Ze nemen de verkeerde afslag naar de ingang van de schaapskooi waardoor de hele kudde voor een afrastering tot stilstand komt. Eén lam is zelfs helemaal afgedwaald en springt paniekerig in het rond. Voor deze ervaren schaapsherder geen enkele reden om onrustig te worden of wild met een bezem te gaan zwaaien. Als een goede herder pakt hij het verloren lam op. “Deze snapt er helemaal niks meer van”, roept Niesing lachend naar ons terwijl hij, met het dier stevig onder zijn arm geklemd, langs loopt. Daarna knikt hij met zijn hoofd richting de rest van de kudde. “En die ook niet”. Met hulp van zijn trouwe honden, die zonder commando steeds precies op de goede plek lopen, staan of liggen, drijft de herder zijn kudde richting de openstaande deur. Waarbij de bezem wel degelijk een functie blijkt te hebben. Wees gerust, het is alleen als een vreedzaam hulpmiddel gebruikt. Als er een paar schapen de verkeerde kant op schieten, blokkeert de bezemsteel snel de route. En achter de kudde lopend heb je net iets meer drijfkracht met zo’n ding in je hand. Een bezem, gewoon een slim verlengstuk van Niesing zijn arm waarmee hij de schaapskudde kan sturen.

Wat moet een schaapsherder zonder zijn hond en bezem?