Nog steeds lekker buiten.12 December

Het lijkt er nog niet erg op dat het al wil gaan winteren, afgelopen week een keer een witte heide aangetroffen, mooie rijp op een grijze mistige dag.

Stilletjes kruipen we zo naar het einde van het jaar toe en kom je erachter dat niet alle gestelde doelen voor dit jaar gerealiseerd zijn. Deels door er niet aan toe gekomen te zijn en soms door externe oorzaken.

Gelukkig is ons hoofddoel nog altijd begrazing van de Renderklippen met onze schaapskudde en er gaan toch niet veel dagen voorbij, dat we niet het veld intrekken. Meestal kan de kudde ook nog wel voldoende voedsel op de heide vinden, hier en daar een wildakker/picknickplaats de weiden goed kort laten grazen, zodat we nog niet veel hoeven bij te voeren. Met de Kerstdagen in zicht zal het echter niet lang meer duren. Ook overnachten de schapen voorlopig nog gewoon in de buitenlucht, kan ook makkelijk, moet je zien wat een heerlijke deken als ze bij zich hebben, 15 graden vorst is echt geen probleem hoor. En hun vacht blijft ook veel mooier, moet je eens zien als het stevig gevroren heeft, dan gaat ie helemaal uitstaan. Ik moet wel eens lachen om bezoekers, die dan medelijden met de schaapjes hebben. Tegenwoordig worden dieren heel erg vermenselijkt, moeten we niet doen.