Onze trouwe fan Arie Post was zaterdag 3 juni van de partij tijdens het schaapscheerdersfeest in het centrum van Epe. Sterker nog: hij meldde zich ’s morgens vroeg al bij de schaapskooi om de tocht naar het dorp mee te maken. Hij schreef er onderstaand verslag van.
Om 7.00 uur fiets ik naar de schaapskooi op de Renderklippen en arriveer daar om 7.24 uur. Tegelijkertijd komt de gele bolide met schaapherder Lammert Niesing ook het terrein op. Met een grote hoed op zijn hoofd begroet hij mij enthousiast en zingend ‘Mijn tante heeft een olifant’. “Ik ben gisteravond naar de kermis in Veessen geweest, maar wel vroeg naar huis gegaan hoor”, voegt hij mij al lachend toe.
Gecertificeerd
Binnen enkele minuten arriveren ook vier begeleiders van de schaapskudde. Aart, Jan, Thale en Vriezo hijsen zich bij ’t Spiekertje in een geel-oranje hes. Na een geslaagd examen (80% en meer goed) zijn zij gecertificeerd om de kudde deze dag naar het terrein bij de Grote Kerk te begeleiden. Tijdens de koffie ben ik getuige van een tactisch overleg. Hier kun je echt wel vrolijk van worden.
Voor het eerst sinds 2019
Na de koffie is het tijd voor de schapen. Ik kan goed tegen bèh-geluiden en dat is maar goed ook, want een kakafonie van deze geluiden galmt vanuit de beveiligde wei. Precies om 8.00 uur gaat de kudde, ons Veluws heideschaap, op pad om zich te laten scheren. Dit gebeurt voor het eerst sinds 2019 in Epe. Bastiaan, de zoon van Lammert, fietst ook mee als begeleider en Jeanette, de dochter van Vriezo, sluit de optocht. Op de Renderklippen wordt Lammert dagelijks door de drie schaapshonden, Daisy, Lad en Tim, bijgestaan. Vandaag is alleen Tim erbij en zijn de andere twee bij Huize Niesing in Marle achtergebleven.
Vroeg wakker
In vertrouwen vertelt Lammert mij dat hij al om 4.00 uur wakker werd. “Komt het allemaal wel goed, ging het door mijn hoofd. En vrijdagavond tijdens de playbackshow op de kermis in Veessen heb ik nog meegedaan en ‘Mijn tante heeft een olifant’ gezongen.” In een stevig tempo gaan de 97 schapen richting Epe en hoe dichter bij de dorpskern, hoe meer mensen langs de route. Volop flonkerend aanschouwt de zon dit schouwspel. Om tien over negen arriveert de schaapskudde onder begeleiding van accordeonist Jan van Leeuwen bij de Grote Kerk. De scheerders zijn dan al aanwezig. Het wordt wel steeds moeilijker om voldoende mensen te vinden die een schaap op ambachtelijke wijze kunnen ‘scheren’, hoor ik. Het is een uitstervend beroep. Daarnaast is het ook hartstikke zwaar werk. Maar deze keer is het weer gelukt. Ik denk dat er om en nabij de tien scheerders zijn en met hulp daaromheen vijftien personen die het karwei gaan klaren.
De traditie in stand houden!
Om 10.00 uur opent burgemeester Tom Horn officieel deze dag en heet hij de scheerders welkom. Er is dan al een behoorlijke publieke belangstelling. “We proberen een traditie in stand te houden, zoals het vroeger ging, traditioneel met de schaar”. Even later neemt hij ook zelf nog even de schaar in de hand. Later in de ochtend komt de burgemeester van Heerde, Jan Willem Wiggers, ook een kijkje nemen. Ertan Berdo, eigenaar van De Baron, is dan al een tijdje druk in de weer. Als bestuurslid van de Ondernemersvereniging Epe is hij gastheer, aanspreekpunt en organisator van dit prachtige evenement. Ook de terrassen zijn druk bezet. Met de zon volop aanwezig wordt het een zware dag voor de schaapscheerders, maar het lukt. Om 16.00 uur zijn alle schapen van hun ‘bontjas’ ontdaan.
Ontspannen met grote glimlach
Onze schaapherder Lammert Niesing loopt ontspannen op het terrein rond met een grote glimlach op zijn gezicht en maakt hier en daar nog even een praatje. Trots laat hij mij een prachtig schilderij zien van zijn vader Teun Niesing, gemaakt door Klaas de Jong uit Enkhuizen. Lammert heeft dit schilderij even daarvoor op de brocante markt gekocht. Teun Niesing was schaapherder van de schaapskudde Epe-Heerde van 1965 tot 1996. Daarna naam zoon Lammert de ‘stok’ over. Bijna 60 jaar intussen een Niesing als schaapherder van ons Veluws heideschaap op de Renderklippen.
Om 18.17 uur zijn de ‘kale’ schapen terug in de beveiligde wei en komt aan een prachtige dag een eind.
In 2024 op naar Heerde!