Met een kleine kudde de zomer tegemoet

Een hartstikke leuk verlopen en druk bezochte Lammetjesdag zit er weer op, we gaan het voorjaar en de zomer tegemoet met een kudde van een kleine 200 schapen, beduidend minder dan in andere jaren. De lammertijd leverde slechts 89 nieuwe dieren op, tegen 150 in topjaren.

Een gelukje voor ons is dat er daarvan 50 ooi zijn. Het is afhankelijk van hun verdere groei en ontwikkeling hoeveel er uiteindelijk bij de kudde kunnen blijven. De 39 rammen gaan kort voor de zomer in ieder geval weg om inteelt te voorkomen. Voor nakomelingen zorgen rammen van andere kuddes met het Veluws Heideschaap.

Eén schaap baarde zowaar een drieling, wat bij dit ras niet zo heel vaak gebeurt. Verder waren er dertien tweelingen. Twee lammeren vallen wel heel erg op in de kudde, want zij hebben een zwarte vacht, terwijl wit de kleur is die bij Veluwse Heideschapen hoort.

In de rij om een lammetje te aaien.

De kudde telt verder 114 jonge en volwassen ooien, zo’n dertig minder dan in andere jaren. Het streven is elk jaar om de kudde in de zomer uit zo’n 140 dieren te laten bestaan.

De komende maanden gaan we onze weilanden nòg beter beveiligen tegen de wolf, maar willen we ons vooral ook richten op onze beheerstaak: het begrazen van de heide op de Renderklippen en omliggende natuurgebieden.

Een uitgebreide beeldreportage van Lammetjesdag vindt u hier.

Onze kudde en omgeving in beeld

Heeft u een leuke foto van onze kudde of omgeving? We zouden het fijn vinden als wij en anderen er hier van kunnen meegenieten. Wilt u hem sturen naar schaapskuddeepeheerde@gmail.com? Dank u wel!

Foto’s van onze bezoekers

Onze kudde

Onze kudde bestaat uit zo’n 140 Veluwse Heideschapen en is een ‘gescheperde’ kudde omdat ze elke dag onder (bege)leiding van een herder en zijn honden er op uit trekt. Meestal komt de meute aan het eind van de middag weer terug bij de schaapskooi.

Lees meer

Onze charme

Onze in 1956 gebouwde schaapskooi ligt op het 223 hectare grote heidegebied Renderklippen, dat eigendom is van de gemeenten Epe en Heerde en is omgeven door bossen. Prettig voor vooral oudere bezoekers die met de auto komen is dat ze over een verharde weg tot pakweg 100 meter van de kooi kunnen komen.

Lees meer

Wij en de wolven

Sommige mensen zijn helemaal lyrisch dat hij terug is, anderen willen hem het liefst een kogel door z’n kop jagen. We hebben het natuurlijk over de wolf. En we zeggen het eerlijk: wij zijn er absoluut niet blij mee dat er wolven in ons leefgebied zwerven.

Lees meer

Onze sponsors

Zonder bijdragen van bedrijven, verenigingen, fondsen, andere instellingen en particulieren zijn we nergens. Gelukkig dragen velen een steentje bij aan onze exploitatie. Kijk maar eens wat een imposante lijst!

Lees meer